Vaccinatie

Coronavaccinatie – Algemene informatie

Ik ben gevaccineerd. Moet ik mij nog aan de coronamaatregelen houden?

Ja, ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen.

Pas als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan.

Wanneer en waar krijg ik mijn vaccin?

Bewoners en medewerkers (ook stagiairs) van woonzorgcentra worden als eerste gevaccineerd. Pas in een latere fase, als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd.

  1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel
  2. 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen
  3. Rest van de bevolking
Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren. Meer info

Ik ben stagiair in een zorgopleiding en ontving reeds een uitnodiging tot vaccinatie. Welke gevolgen heeft de beslissing over het AstraZeneca-vaccin voor mijn vaccinatie? (nieuw 12/04/2021)

Vanaf 8 april zal aan personen onder de 56 jaar voorlopig geen AstraZeneca-vaccin meer aangeboden worden en dit voor de duur van 4 weken.

Als je een uitnodigingsbrief kreeg met een intervaltijd van 3 maanden tussen eerste en tweede dosis, dan sta je ingepland voor een AstraZeneca-vaccin.
Je vaccinatie zal geannuleerd worden:

  • Je zal een brief krijgen waarin gemeld wordt dat je vaccinatie wordt geannuleerd en dat je verder niets hoeft te ondernemen om een nieuwe uitnodiging te krijgen.
    • Je kan de vaccinatiecentra administratief een handje toesteken door zelf digitaal je oorspronkelijke uitnodiging (met drie maanden interval tussen eerste en tweede dosis) te annuleren.
  • Je zal prioritair opnieuw worden ingepland voor vaccinatie met een Pfizer- of Moderna-vaccin.
    Wanneer er een nieuwe uitnodiging is aangekomen voor vaccinatie met een Pfizer- of Moderna-vaccin volg je de instructies op je uitnodigingsbrief om je afspraak te bevestigen, verplaatsen, ….

Opmerking: Als je een uitnodigingsbrief kreeg met een intervaltijd tussen eerste en tweede dosis van 3 of 5 weken, dan sta je ingepland voor een Pfizer- of Moderna-vaccin.
Je kan gewoon gevaccineerd worden zoals gepland. Volg de instructies op je uitnodigingsbrief om je afspraak te bevestigen, verplaatsen, …

In welke gevallen stel je vaccinatie beter even uit? (nieuw 30/04/2021)

Als je zwanger bent, loop je bij besmetting een hoger risico op ernstige COVID-19 en vroegtijdige geboorte.

De Hoge Gezondheidsraad adviseerde daarom op 15 april om zwangere vrouwen prioritair in te enten tegen Covid-19.
Deze inenting biedt zowel voor de vrouw zelf, als voor het ongeboren kind een bescherming tegen de ernstige gevolgen van een eventuele besmetting.

Om bij voorrang te worden gevaccineerd, moet je je vaste huisarts contacteren(dus niet je gynaecoloog of vroedvrouw).
Vanaf 4 mei kan hij/zij je toevoegen op de prioritaire lijst.

Als dit is gebeurd, ontvang je automatisch een uitnodiging van je vaccinatiecentrum, waar je zal worden gevaccineerd met een Pfizer- of Moderna-vaccin.
Zwangeren die reeds een eerste dosis van het AstraZeneca vaccin ontvingen, kunnen veilig hun tweede dosis van dit vaccin krijgen, op de voorziene termijn.

Hoe worden reservelijsten voor vaccinaties aangelegd? Moet ik daar zelf iets voor doen? (nieuw 30/04/2021)

Vanaf 6 april kan elke meerderjarige zich via QVax inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het centrum in zijn buurt.

Als een vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om snel vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de elektronische reservelijst van QVax automatisch de mensen oproepen die hebben aangegeven beschikbaar te zijn.

Meer informatie over de werkwijze op www.laatjevaccineren.be.

Onderwijsinstellingen hoeven daar zelf niets voor te doen.

Coronavaccinatie – Vraag en antwoord (FAQ)

Informatiefolders

Informatie in eenvoudige taal

Infofilmpjes