Koken voor iedereen

OPL100 KOKENVOORIEDEREEN

Ik vond ‘t eindelijk tijd geworden om ook ‘ns zelf in de keuken te staan en mijn vrouw met wat lekkers te verwennen. Omdat ik met koken geen enkele ervaring had, nam ik de beslissing me voor deze cursus in te schrijven. Ik ben niet meer uit de keuken weg te slaan!

Lemisquares

WAT LEER JE?

Zin in een smakelijk avontuur? Misschien is deze cursus koken dan iets voor jou! Deze cursus biedt je een reeks suggesties, wenken en talrijke nieuwe recepten die een nuttige handleiding vormen bij de dagelijkse kookkunst en vooral bij allerlei feestelijke gelegenheden. Onze menu’s zijn door iedereen te maken, zowel door de meer ervaren huisvrouw/man, als door diegenen die nog niet zo vertrouwd zijn met de kookkunst. Onze ervaren lesgevers vertellen je het allemaal...

Na een uitleg met aandacht voor de bereidingswijze, product- en materiaalkennis, ga je zelf aan de slag. Alle ingrediënten en keukenmaterialen zijn voorzien in het leslokaal. De bereide gerechten worden door jullie ter plaatse geproefd en beoordeeld!

Wat je zoal leert:

OPL100 KOKEN LEKKERENSNEL

LEKKER EN SNEL
(BASIS KOKEN)

In deze module leer je de elementaire kooktechnieken. Je bereidt gerechten uit de dagelijkse keuken. Vb. Baskische kip, kabeljauw met een kruidenkorstje en gewokte groenten, worstenbroodje, aardbeiensoepje.

OPL100 KOKEN LEKKERVOORALLEDAG

LEKKER VOOR ALLEDAG

Je leert een menu bestaande uit een soep, een hoofdgerecht en een dessert bereiden. Je maakt hierbij gebruik van eenvoudige kooktechnieken. Bijv. komkommersoepje met zalm, kalfsmedaillon met paddenstoelen en aardappelkoekjes, nougatine-ijs met koffiesaus.

OPL100 KOKEN TRENDYKOKEN

TRENDY KOKEN

We vervangen traditionele gerechten door hedendaagse gerechten die aansluiten bij de huidige trends. Je leert voedingsmiddelen, smaakmakers en kruiden verwerken in gerechten uit binnen- en buitenland. Je maakt gebruik van diverse kooktechnieken. Bijv. Gin bubbels, pannacotta van geitenkaas met quinoa, saltimbocca van tongschar, tajine, zoete en hartige sushi, cuberdon-ijs.

OPL100 KOKEN GASTVRIJKOKEN

GASTVRIJ KOKEN

Je bereidt een menu in functie van bepaalde gelegenheden met name familiebijeenkomst, feestjes, bijzondere feestdagen in huiselijke kring, .... Je maakt hierbij gebruik van diverse kooktechnieken.

Daarnaast leer je de regels van gastvrijheid en heb je oog voor de tafeldienst: tafel schikken, opdienen en afdienen. Bijv. koken met bier, dampende ovenschotels, streekgerechten, buffetten, barbecue.

OPL100 KOKEN STARTTOCOOK

START TO COOK

VAN AMATEUR TOT PROFESSIONEEL (INITIATIE HULPKOK/KOK)

Je leert de verschillende modules die deel uitmaken van de opleiding Hulpkok/kok op een smakelijke manier kennen. Volgende modules komen aan bod: warme/koude keuken, dagschotels vlees/gevogelte/vis, nagerechten/hoteldesserten, streekgerechten, visgerechten en vleesgerechten. Er is geen voorkennis nodig, je leert dit boeiende beroep vanuit een praktische keukenervaring.

OPL100 KOKEN HEALTHYTWIST

KOKEN MET
HEALTHY TWIST

Iedereen wil toch een gezonde maaltijd die ook nog eens lekker is op tafel zetten? Gezond eten wil niet zeggen dat je niet meer kunt genieten van eten. Ontdek in deze cursus eenvoudige en gezonde gerechten. Goede ingrediënten, organisatie en gewoonte staan centraal. Denk maar aan Sandra Bekkari, Pascale Naessens, Weight Watchers, ...

OPL100 KOKEN WERELDKEUKEN

WERELDKEUKEN

Hou je van experimenteren in de keuken? Sta je open voor een waaier aan verschillende smaken? Dan is deze cursus zeker iets voor jou. Je doorkruist alle continenten en maakt kennis met typische gerechten uit Europese en niet-Europese landen. Je krijgt de kans om gevarieerde gerechten met hier verkrijgbare ingrediënten uit de hele wereld te leren bereiden. Nieuwe, ongekende en verse kruiden en specerijen, verse pasta, een uitnodigend smaken- en kleurenpalet op je bord dat biedt deze korte module.

OPL100 KOKEN GEPIMPTEKLASSIEKERS

GEPIMPTE KLASSIEKERS

In deze cursus komen op een zeer eenvoudige manier de Vlaamse klassiekers aan bod maar dan in een nieuwere versie. Tijdens deze lessenreeks vol vernieuwende recepten en technieken leer je gevarieerd, lekker en gezond koken. Wat dacht je van gezondere frietjes, witloof in de oven, koninginnenhapje, spaghetti bolognaise, samengestelde slaatjes, pizza en nog zoveel meer …

IETS VOOR JOU?

INSTAPVOORWAARDEN

 • Je bent 16 jaar.
  Of 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde.

 • Voor de meeste modules heb je geen voorkennis nodig.

 • Voor de modules Lekker voor alledag, Trendy koken en Gastvrij koken volgde je bij ons of elders de module Basis koken of je neemt deel aan de toelatingsproef die bij de start van het schooljaar doorgaat.

STUDIEBEWIJS

 • Na elke module waarvoor je slaagt, behaal je een officieel erkend deelcertificaat.

 • Afhankelijk van de module ontvang je het deelcertificaat van de module Basis Koken, Lekker voor alledag, Trendy koken of Gastvrij koken uit de opleiding Huishoudelijk onderwijs of de module Basis keuken uit de opleiding Hulpkok.

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en hoelang?
 • Je volgt één lesmoment per week.
 • Een module duurt 40 of 80 lestijden.

Het precieze tijdstip en de juiste leslocatie staan telkens onderaan op deze pagina vermeld in de overzichtstabel.

Recht op iets?
Deze opleiding geeft mogelijk recht op:
 • Vlaams opleidingsverlof: Nee
 • Opleidingscheques: Ja, enkel voor de module Start to Cook
 • Kmo-portefeuille: Ja, enkel voor de module Start to Cook

Voor meer info, zie de rubriek cursisteninfo.

Hoeveel kost het?
 • Je betaalt € 1,50 per lestijd aan inschrijvingsgeld met een maximum van € 300 per semester en per opleiding.
 • Onder bepaalde voorwaarden geniet je een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld. Lees er hier meer over.
 • Bovenop het inschrijvingsgeld betaal je een bijdrage voor lesmateriaal en/of het gebruik van het elektronisch leerplatform.
Inschrijven
 • Je kan voor deze cursus online inschrijven.
 • Geen ervaring met online aankopen? In dit instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe je je online kan inschrijven.
 • Ook kan je langsgaan op één van onze les- of inschrijflocaties.

ONS AANBOD

Opleiding
Trendy koken
17-09-2020 tot 03-06-2021
do av
van 18.00 u. tot 22.00 u.
€ 120,00
Extra kosten: € 165,00
Koken met een healthy twist
09-11-2020 tot 25-01-2021
ma av
van 18.30 u. tot 22.00 u.
€ 60,00
Extra kosten: € 9,00