Wat leer je?
Zin in een smakelijk avontuur? Misschien is deze cursus dan iets voor jou! Wij bieden je een reeks suggesties, wenken en talrijke nieuwe recepten die een nuttige handleiding vormen bij de dagelijkse kookkunst en feestelijke gelegenheden. Iedereen kan onze menu’s maken, of je nu ervaren bent of nog niet zo vertrouwd met koken. Onze ervaren lesgevers vertellen je alles.
Je krijgt uitleg over de bereidingswijzen en product- en materiaalkennis. Daarna ga je zelf aan de slag met ingrediënten en keukenmaterialen die in het leslokaal voorzien zijn. Op het einde van de les mag je zelf proeven en de gerechten van je medecursisten beoordelen.
In onze modules leer je steeds bij en proef je elke les van je eigen creaties!
Je werkt volgens de regels, net zoals in een professionele omgeving, maar altijd op een ontspannen, leerzame en gezellige manier.
Verwacht je aan:
- Praktische kooklessen in kleine groep
- Slim leren organiseren in de keuken
- Creatieve dresseertechnieken en buffettips
Of je nu graag voor familie kookt of je skills wilt aanscherpen
voor professionele doeleinden: hier zit je goed!
Wat komt er in 2025-2026 aan bod?

Gerechten met groenten en kruiden
Breid je kookvaardigheid uit met gezonde, kleurrijke en gevarieerde gerechten. Als een echte chef leer je schillen, versnijden, stoven, koken, bakken, blancheren en gratineren. We maken aantrekkelijke en smakelijke gerechten waarin verse groenten en kruiden centraal staan.

Gerechten met vlees en gevogelte
Ontdek de smaak van vakmanschap! In deze module leer je stap voor stap hoe je smakelijke, verzorgde gerechten op tafel zet. We oefenen basistechnieken zoals bakken, braden en stoven, en werken aan mooie presentaties op het bord of voor een buffet.

Gerechten met vis
Hou je van koken en wil je meer leren over het bereiden van lekkere visgerechten? Dan is deze module echt iets voor jou! We werken met verse én handige kant-en-klare producten en leren hoe je visgerechten lekker en mooi gepresenteerd op het bord brengt.

Nagerechten
Een maaltijd is natuurlijk niet af zonder een dessertje! Ontdek hoe je heerlijke en aantrekkelijke nagerechten kunnen bereiden, van klassieke tot eigentijdse smaken. We leren nieuwe technieken zoals het bereiden van mousse, crèmes, gebak en eenvoudige dessertsausjes.
Iets voor jou?
Instapvoorwaarden
Je bent 16 jaar.
Of 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde.Voor de meeste modules heb je geen voorkennis nodig.
Voor de modules Lekker voor alledag, Trendy koken en Gastvrij koken volgde je bij ons of elders de module Basis koken of je neemt deel aan de toelatingsproef die bij de start van het schooljaar doorgaat.
Studiebewijs
Na elke module waarvoor je slaagt, behaal je een officieel erkend deelcertificaat.
Afhankelijk van de module ontvang je het deelcertificaat uit de opleiding Koken of Hulpkok.
Vervolgmogelijkheden
Deze modules kunnen een perfecte aanvulling of combinatie zijn met modules uit Moestuinieren of Wijnkenner.
Zin in een andere creatieve opleiding? Neem een kijkje bij Dameskleding maken, Meubelstofferen, Upcycling of Meubelrestauratie.
Praktische info
Wanneer en hoelang?
- Je volgt één lesmoment per week.
- Een module duurt 40 of 80 lestijden.
Regio? Contact?
- Mechelen - Campus Tinel - foodfashiondesign@lbconderwijs.be
Inschrijven
- Je kan voor deze cursus online inschrijven.
- Geen ervaring met online aankopen? In dit instructiefilmpje leggen we uit hoe je je online kan inschrijven.
- Ook kan je langsgaan op één van onze les- of inschrijflocaties.
Hoeveel kost het?
- Je betaalt € 2,25 per lestijd aan inschrijvingsgeld met een maximum van € 450 per semester en per opleiding.
- Onder bepaalde voorwaarden geniet je een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld. Lees er hier meer over.
- Bovenop het inschrijvingsgeld betaal je een bijdrage voor lesmateriaal en/of het gebruik van het elektronisch leerplatform.
Mogelijks recht op?
- Vlaams opleidingsverlof: Ja
- Opleidingscheques: Ja, onder bepaalde voorwaarden.
- Kmo-portefeuille: Ja
Voor meer info, zie de rubriek cursisteninfo.
- Terugbetaling van je inschrijvingsgeld door Horeca Forma mits onderstaande voorwaarden:
- Je werkt in de horeca (Paritair Comité 302)
1. op het moment dat je de opleiding/module bent gestart én
2. op het moment dat je slaagt. - Je een module of opleidingstraject volgt in het studiegebied ‘Horeca’ en/of ‘Drankenkennis’ aan een erkend CVO.
- Je geslaagd bent voor de module/opleiding.
- Je werkt in de horeca (Paritair Comité 302)
--> Je vraagt de premie aan nadat je geslaagd bent voor de opleiding/module én vóór het volgende schooljaar start.

![]() | Opleidingsschema | |

17-09-2025 tot 12-11-2025
van 18.00 tot 22.00 u
Mechelen
€ 60,00 lesgeld + € 115,00 extra kosten
19-11-2025 tot 21-01-2026
van 18.00 tot 22.00 u
Mechelen
€ 60,00 lesgeld + € 115,00 extra kosten
23-09-2025 tot 13-01-2026
van 18.00 tot 22.00 u
Mechelen
€ 60,00 lesgeld + € 115,00 extra kosten
04-02-2026 tot 01-04-2026
van 18.00 tot 22.00 u
Mechelen
€ 60,00 lesgeld + € 115,00 extra kosten
03-02-2026 tot 09-06-2026
van 18.00 tot 22.00 u
Mechelen
€ 60,00 lesgeld + € 115,00 extra kosten
22-04-2026 tot 10-06-2026
van 18.00 tot 22.00 u
Mechelen
€ 60,00 lesgeld + € 115,00 extra kosten
De inschrijfperiode is voorbij of