Hulpkok

OPL078 HULPKOK

Ik heb altijd graag gekookt en droomde om van koken mijn beroep te maken. Nu doe ik dat als hulpkok in een goed draaiend restaurant.

Yarissasquares

Informatie

Wat leer je?

Koken

Als hulpkok help je bij de voorbereiding en de mise-en-place van gerechten. Je helpt de kok met de bereidingen en werkt daarbij volgens de instructies van de chef. Na je dienst ruim je mee op, zorg je voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en sta je in voor de netheid van de keuken, dit alles volgens de veiligheidsvoorschriften. De in deze opleiding bereide gerechten proef je ter plekke.

Wat komt er zoal aan bod?

  • afwegen en klaarzetten van ingrediënten
  • voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte
  • snijtechnieken, basisbereidingen en kooktechnieken
  • bereiden van warme basissauzen en -soepen
  • voorbereiden en bereiden van koude gerechten
  • maken van bereidingen met vlees, vis en gevogelte
  • bereiden van begeleidende sauzen en soepen
  • maken van hoteldesserts en banketgebak
  • gebruiken van decoratie- en dresseertechnieken
  • respecteren van veiligheidsvoorschriften en hygiëne

Iets voor jou?

Instapvoorwaarden

  • Je bent 16 jaar.
    Of 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde.

  • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis van de horeca nodig.

  • Je verstaat voldoende Nederlands om instructies te begrijpen, recepten te lezen en om met collega’s te communiceren. Je hebt minimaal NT2, richtgraad 1.2 succesvol behaald.

  • Je kan pas starten na aanmelding bij je VDAB-consulent.

Studiebewijs

  • Na elke module waarvoor je slaagt, behaal je een officieel erkend deelcertificaat.

  • Eenmaal de opleiding volledig afgewerkt, behaal je het certificaat van Hulpkok.

Tewerkstelling

  • Als keukenmedewerker of hulpkok kan je aan de slag in de horeca, in grootkeukens en in industriële keukens. Onder de leiding van een kok bereid je daar gerechten en maaltijden. Je werkt de gerechten vervolgens af en controleert hun kwaliteit.

  • Ook kan je aan de slag bij een traiteur of een andere leverancier van eten en drinken.

Praktische info

Wanneer en hoelang?
  • De volledige opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit verschillende modules.
  • De opleiding wordt in dagonderwijs georganiseerd.
  • Je bent verplicht aanwezig op alle contactmomenten.
  • De kennis van een deel van de modules verwerf je via stages/werkplekleren.
Inschrijven
  • Om de opleiding te starten als VDAB-cursist, meld je je tijdig aan bij VDAB.
    Neem contact op met je plaatselijk VDAB-kantoor!
    Voor regio Mechelen, contacteer je: Sandra CROES, via mail of telefoon 0477 96 85 63, Brusselsesteenweg 288, 2800 MECHELEN
Hoeveel kost het?

Je komt in aanmerking voor een VDAB-contract:

  • De opleiding is gratis: je betaalt geen inschrijvingsgeld of cursusgeld en hebt tal van voordelen.

Mogelijks heb je recht op

  • Vlaams opleidingsverlof: Ja
  • Opleidingscheques: Ja, onder bepaalde voorwaarden
  • Kmo-portefeuille: Ja

Voor meer info, zie de rubriek cursisteninfo.

Opleidingsschema
OS hulpkok