Wat leer je?

Als hulpkok help je bij de voorbereiding en de mise-en-place van gerechten. Je helpt de kok met de bereidingen en werkt daarbij volgens de instructies van de chef. Na je dienst ruim je mee op, zorg je voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en sta je in voor de netheid van de keuken, dit alles volgens de veiligheidsvoorschriften. De in deze opleiding bereide gerechten proef je ter plekke.
Wat komt er zoal aan bod?
- afwegen en klaarzetten van ingrediënten
- voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte
- snijtechnieken, basisbereidingen en kooktechnieken
- bereiden van warme basissauzen en -soepen
- voorbereiden en bereiden van koude gerechten
- maken van bereidingen met vlees, vis en gevogelte
- bereiden van begeleidende sauzen en soepen
- maken van hoteldesserts en banketgebak
- gebruiken van decoratie- en dresseertechnieken
- respecteren van veiligheidsvoorschriften en hygiëne
Iets voor jou?
Instapvoorwaarden
Je bent 16 jaar.
Of 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde.Voor deze opleiding heb je geen voorkennis van de horeca nodig.
Je verstaat voldoende Nederlands om instructies te begrijpen, recepten te lezen en om met collega’s te communiceren. Je hebt minimaal NT2, richtgraad 1.2 succesvol behaald.
Je kan pas starten na aanmelding bij je VDAB-consulent.
Studiebewijs
Na elke module waarvoor je slaagt, behaal je een officieel erkend deelcertificaat.
Eenmaal de opleiding volledig afgewerkt, behaal je het certificaat van Hulpkok.
Tewerkstelling
Als keukenmedewerker of hulpkok kan je aan de slag in de horeca, in grootkeukens en in industriële keukens. Onder de leiding van een kok bereid je daar gerechten en maaltijden. Je werkt de gerechten vervolgens af en controleert hun kwaliteit.
Ook kan je aan de slag bij een traiteur of een andere leverancier van eten en drinken.
Praktische info
Wanneer en hoelang?
- De volledige opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit verschillende modules.
- De opleiding wordt in dagonderwijs georganiseerd.
- Je bent verplicht aanwezig op alle contactmomenten.
- De kennis van een deel van de modules verwerf je via stages/werkplekleren.
Regio? Contact?
- Mechelen - Campus Tinel - foodfashiondesign@lbconderwijs.be
Inschrijven
- Om de opleiding te starten als VDAB-cursist, meld je je tijdig aan bij VDAB.
Neem contact op met je plaatselijk VDAB-kantoor!
Voor regio Mechelen, contacteer je: Sandra CROES, via mail of telefoon 0477 96 85 63, Brusselsesteenweg 288, 2800 MECHELEN
Hoeveel kost het?
Je komt in aanmerking voor een VDAB-contract:
- De opleiding is gratis: je betaalt geen inschrijvingsgeld of cursusgeld en hebt tal van voordelen.
Je komt niet in aanmerking voor een VDAB-contract:
- Je betaalt € 1,50 per lestijd aan inschrijvingsgeld met een maximum van € 300 per semester en per opleiding.
- Onder bepaalde voorwaarden geniet je een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld. Lees er hier meer over.
- Bovenop het inschrijvingsgeld betaal je een bijdrage voor lesmateriaal en/of het gebruik van het elektronisch leerplatform.
Mogelijks heb je recht op
- Vlaams opleidingsverlof: Ja
- Opleidingscheques: Ja, onder bepaalde voorwaarden
- Kmo-portefeuille: Ja
Voor meer info, zie de rubriek cursisteninfo.
- Terugbetaling van je inschrijvingsgeld door Horeca Forma mits onderstaande voorwaarden:
- Je werkt in de horeca (Paritair Comité 302)
1. op het moment dat je de opleiding/module bent gestart én
2. op het moment dat je slaagt. - Je een module of opleidingstraject volgt in het studiegebied ‘Horeca’ en/of ‘Drankenkennis’ aan een erkend CVO.
- Je geslaagd bent voor de module/opleiding.
- Je werkt in de horeca (Paritair Comité 302)
--> Je vraagt de premie aan nadat je geslaagd bent voor de opleiding/module én vóór het volgende schooljaar start.

![]() | Opleidingsschema | |

27-01-2025 tot 14-03-2025
van 09.00 tot 15.30 u
€ 240,00 lesgeld + € 52,00 extra kosten
17-03-2025 tot 04-04-2025
van 09.00 tot 15.30 u
€ 120,00 lesgeld + € 23,00 extra kosten
De inschrijfperiode is voorbij of