Hulpkok

OPL078 HULPKOK

Ik heb altijd graag gekookt en droomde om van koken mijn beroep te maken. Nu doe ik dat als hulpkok in een goed draaiend restaurant.

Yarissasquares

WAT LEER JE?

Als hulpkok help je bij de voorbereiding en de mise-en-place van gerechten. Je helpt de kok met de bereidingen en werkt daarbij volgens de instructies van de chef. Na je dienst ruim je mee op, zorg je voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en sta je in voor de netheid van de keuken, dit alles volgens de veiligheidsvoorschriften. De in deze opleiding bereide gerechten proef je ter plekke.

Wat je zoal leert:

  • afwegen en klaarzetten van ingrediënten
  • voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte
  • snijtechnieken, basisbereidingen en kooktechnieken
  • bereiden van warme basissauzen en -soepen
  • voorbereiden en bereiden van koude gerechten
  • maken van bereidingen met vlees, vis en gevogelte
  • bereiden van begeleidende sauzen en soepen
  • maken van hoteldesserts en banketgebak
  • gebruiken van decoratie- en dresseertechnieken
  • respecteren van veiligheidsvoorschriften en hygiëne

OPLEIDINGSSCHEMA

OS hulpkok

IETS VOOR JOU

INSTAPVOORWAARDEN

  • Je bent 16 jaar.
    Of 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde.

  • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis van de horeca nodig.

  • Je bent bereid te werken op onregelmatige uren (’s avonds, weekend, feestdagen, service coupé).

  • Je verstaat voldoende Nederlands om instructies te begrijpen, recepten te lezen en om met collega’s te communiceren. Je hebt minimaal NT2, richtgraad 1.2 succesvol behaald.

  • Je kan pas starten na aanmelding bij je VDAB-consulent.

STUDIEBEWIJS

  • Na elke module waarvoor je slaagt, behaal je een officieel erkend deelcertificaat.

  • Eenmaal de opleiding volledig afgewerkt, behaal je het certificaat van Hulpkok.

TEWERKSTELLING

  • Als keukenmedewerker of hulpkok kan je aan de slag in de horeca, in grootkeukens en in industriële keukens. Onder de leiding van een kok bereid je daar gerechten en maaltijden. Je werkt de gerechten vervolgens af en controleert hun kwaliteit.

  • Ook kan je aan de slag bij een traiteur of een andere leverancier van eten en drinken.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en hoelang?
  • De volledige opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit verschillende modules.
  • De opleiding wordt in dagonderwijs georganiseerd.
  • Je bent verplicht aanwezig op alle contactmomenten.
  • De kennis van een deel van de modules verwerf je via stages/werkplekleren.

Het precieze tijdstip en de juiste leslocatie staan telkens onderaan op deze pagina vermeld in de overzichtstabel.

Waar?
  • Mechelen
Recht op iets?

Je komt in aanmerking voor een VDAB-contract:

Er zijn tal van financiële voordelen:

  • Je behoudt tijdens de opleiding je stempelgeld (afhankelijk van je situatie).
  • Je vervoer van en naar het opleidingscentrum en de stageplaatsen wordt terugbetaald.
  • De opvang voor je kinderen (tot 12 jaar) in een erkende instelling wordt terugbetaald. Je bewijst de gemaakte kosten met een factuur.
  • Je bent verzekerd voor 'arbeidsongevallen'.

Je komt in niet in aanmerking voor een VDAB-contract, dan geldt nog steeds:

  • Vlaams opleidingsverlof: Ja
  • Opleidingscheques: Ja, onder bepaalde voorwaarden
  • Kmo-portefeuille: Ja

Voor meer info, zie de rubriek cursisteninfo.

Hoeveel kost het?
Je komt in aanmerking voor een VDAB-contract:
  • De opleiding is gratis: je betaalt geen inschrijvingsgeld of cursusgeld.
Je komt niet in aanmerking voor een VDAB-contract:
  • Je betaalt € 1,50 per lestijd aan inschrijvingsgeld met een maximum van € 300 per semester en per opleiding.
  • Onder bepaalde voorwaarden geniet je een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld. Lees er hier meer over.
  • Bovenop het inschrijvingsgeld betaal je een bijdrage voor lesmateriaal en/of het gebruik van het elektronisch leerplatform.
Inschrijven
  • Om de opleiding te starten als VDAB-cursist, meld je je tijdig aan bij VDAB.
    Neem contact op met je plaatselijk VDAB-kantoor!
    Voor regio Mechelen, contacteer je: Nathalie PRINSIER, via mail of telefoon 015 28 49 52, Brusselsesteenweg 288, 2800 MECHELEN

HOU ME OP DE HOOGTE

Deze opleiding wordt op dit moment niet aangeboden. Je hebt echter interesse?
Laat het ons weten. Wij contacteren je en houden je op de hoogte van onze plannen.

Vermeld de opleiding waarvoor je interesse hebt!

Vermeld hier de leslocatie/campus waar je de opleiding wil volgen!

Vul hier je naam in!

Word je liever gebeld? Noteer dan je nummer!